Slim assetbeheer

Elk bedrijf heeft in meer of mindere mate te maken met het beheren van bedrijfsmiddelen of assets. Naarmate een organisatie groeit wordt het noodzakelijker om goede tools te gebruiken voor het assetbeheer.

Afhankelijk van het type bedrijf hebben we te maken met verschillende soorten assets. Kantoorruimtes, gereedschappen, voertuigen, documenten, machines – maar ook mensen – zijn maar enkele voorbeelden. Als je om je heen kijkt zul je zien dat eigenlijk alles wat je ziet assets zijn. Afhankelijk van het type asset zijn verschillende eigenschappen van belang. Bij een document; wie de auteur is, in welke map het document terug te vinden is en in welke kast deze map staat. Voor een kantoorruimte zijn de oppervlakte, het aantal werkplekken, de temperatuur en de CO₂ concentratie belangrijk. Voor een voertuig wellicht; de locatie, de snelheid en de actuele tankinhoud.

Sensoren

Sommige eigenschappen zijn statische eigenschappen, maar een aantal zullen constant veranderen en moeten regelmatig bijgewerkt worden. De afgelopen tien jaar is er een enorme ontwikkeling geweest in sensoren en technieken die beschikbaar zijn om slimmer assetbeheer mogelijk te maken, en om meer asset eigenschappen automatisch te meten en te monitoren. Vroeger was een wagenparkbeheerder druk bezig met bijhouden welke auto waar stond. Tegenwoordig kan dit eenvoudig worden geautomatiseerd door de auto’s te voorzien van een GPS sensor.

Tegenwoordig kan men eenvoudig meten of parkeerplaatsen en werkplekken bezet zijn, of containers vol zijn en of de luchtkwaliteit in een kantoor binnen de norm is. Er zijn tal van andere voorbeelden te noemen waarbij eigenschappen van een asset gemeten kunnen worden tot en met hartslag sensoren aan toe.

conneqt

Er zijn veel assetbeheer systemen op de markt en er is een enorme keus aan IoT-platformen waarin sensordata kan worden verwerkt en inzichtelijk gemaakt. Het door Intar ontwikkelde conneqt platform integreert assetbeheer naadloos met sensoren. Elke eigenschap van een asset kan eenvoudig gekoppeld worden aan een sensor. Het handmatig verwerken van sensordata om assets actueel te houden verandert zo werkelijk in assetbeheer. Er is constant een actueel beeld van de situatie.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!