Nieuwe hardware – Zo klein!

LoRa chip en een twee-euromunt. De chip is duidelijk aanzienlijk kleiner dan de munt. We hebben een paar superkleine hardware prototypes van Murata te pakken gekregen voor ons LoRa project. Deze zijn ongeveer vijf keer zo klein als de chips die we eerder gebruikten. Met zulke kleine hardware zou het mogelijk kunnen zijn om een volgsysteem te maken dat kleiner is dan een twee-euromunt – exclusief de batterij. Met een gestapelde knoopcelbatterij zou het uiteindelijke apparaat eruit kunnen zien als een dikke munt. Nu moeten we deze chips zien te solderen op een testbord.

Hoe volg je iets met zulke kleine hardware?

Normaalgesproken berekent een GPS ontvanger de positie van het apparaat. Dit vereist extra hardware; een aardig grote GPS antenne en een GPS chip. Daar bovenop vereist het berekenen van een GPS locatie een relatief grote hoeveelheid energie. Zodra de GPS positie bekend is wordt deze over het netwerk verstuurd. Met het LoRa netwerk hoeft het apparaat zijn eigen locatie niet te weten. Wanneer het apparaat zijn bericht zendt, wordt door het netwerk uitgerekend waar de zender zich bevind.

Een voorbeeld:

Stel dat je geblinddoekt bent en iemand roept naar je. Dan wijs je blindelings naar die persoon. Je kunt nog steeds in de goede richting wijzen. Op basis van het geluid kun je zelfs inschatten hoe ver weg de persoon is. Plaats nu meerdere geblinddoekte personen rond iemand die roept. Elke persoon gokt de positie van de roeper. Combineer deze inschattingen en je krijgt een prima indicatie over waar de roep vandaan kwam. Het LoRa netwerk doet iets vergelijkbaars met radiosignalen en antennes in de plaats van geluid en oren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!